Medicii din Sibiu, au adus plasmă de la Deva, pentru pacienţii COVID-19

Pentru un pacient cu COVID-19 internat în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă,  reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină din Sibiu (CTS) au fost nevoiţi să aducă plasmă de la Deva, după ce, de la începutul pandemiei şi până în prezent, doar un sfert dintre pacienţii vindecaţi şi selectaţi pentru donare au putut efectiv să doneze pentru cei infectaţi, a precizat joi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al CTS, Livia Mareş.

„Nu exista plasmă validată şi nefolosită de Spitalul Clinic Judeţean Sibiu. Am trimis (miercuri – n.r.) salvarea după plasmă la Deva pentru că avem solicitare de la spital”, a explicat Livia Mareş.

Mareş spune ca de la începutul pandemiei şi până în prezent, s-a reuşit recoltarea de plasmă de la zece pacienţi vindecaţi de COVID-19, majoritatea cadre medicale.

„De la începutul pandemiei şi până în prezent, la CTS Sibiu s-au recoltat 8×3 unităţi plasmă prin procedura de plasmafereză şi 4 unităţi plasmă recoltate prin procedura clasică, de la persoane vindecate de COVID-19. Au donat 5 bărbaţi şi 5 femei cu vârste cuprinse între 25-52 ani. Doar 2 dintre ei nu sunt personal medical (medici, asistenţi, infirmieri)”, a mai spus Livia Mareş.

Din acest punct de vedere, nu toţi pacienţii vindecaţi de COVID-19 pot dona plasmă pentru alţi bolnavi. La Sibiu există, până în prezent, peste 400 de persoane vindecate. Au fost selectate 38 de persoane care au fost testate ca să poată…

Continuarea Aici

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.