Menta – aroma la ghiveci

Menta este o planta perena, foarte aromata, perfecta pentru consumul zilnic. Aceasta raspandeste o aroma deosebita in casa si/sau gradina, alunga insectele si poate fi utilizata cu succes in arta culinara.

Menta nu are nevoie de o atentie deosebita, insa cresterea si raspandirea acesteia trebuie controlata (asta in cazul in care este plantata in gradina). Menta se raspandeste cu rapiditate (radacinile sale se intind mai repede decat ai crede, dand nastere unor noi plate), invadand tot spatiul din jur. Doar intr-un ghiveci sau o ladita, cresterea si dezvoltarea plantei poate fi controlata.

Plantare, ingrijire, pozitionare

Menta nu creste din seminte, unica metoda prin care poti avea aceasta planta fiind .. o radacina. In supermarketuri (Mega Image si Kaufland) poti gasi ghivece gata pregatite cu menta.

Menta prefera locurile partial umbrite, cu foarte putin soare.

Aceasta are nevoie de un ghiveci mai mare decat cel in care a  fost achizitionata (producatorii le pun in ghivece mici pentru ca la transport sa incapa mai multe si greutatea sa fie mai mica). Asadar, este recomandat ca atunci cand cumperi planta, sa cumperi un ghiveci de doua – trei ori mai mare decat cel in care se afla initial.

Menta are nevoie de apa, in functie de locul in care este pozitionata si anotimp. Plantei ii place sa aiba pamantul umed pentru a face cat mai multe frunze. Totusi, nu trebuie sa exagerezi cu udarea, decat daca sta toata ziua in soare. In schimb, daca menta sta la umbra, o poti uda abia cand pamantul da semne ca ar fi uscat in totalitate.

Boli si probleme ale mentei

Pete maronii pe frunze – cel mai des, menta se confrunta cu aparitia unor pete maron (rugina) pe frunze. Aceasta problema poate sa apara din varii motive: apa de ploaie (care este acida), diverse ciuperci si bacterii, insecte sau udarea excesiva.

Ce este de facut? Din pacate trebuie rupte toate frunzele afectate, iar planta ferita de apa de ploaie si tratata cu un fungicid special pentru cele afectate de rugina.

Utilizarea mentei

Menta improspateaza aerul si poate fi folosita in bauturile racoritoare (limonada, diverse cocktailuri etc), deserturi ori salate. In acelasi timp, menta poate alunga durerea de cap – smulge o frunza din planta, trece-o printre palme si inhaleaza mirosul.
Nu trebuie sa iti fie mila sa ii smulgi frunzele – cu cat o vei face mai des, cu atat planta va infrunzi mai mult si mai repede.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.