Nu vă contraziceți în fața copilului

Una dintre cele mai mari greșeli pe care o pot face niște părinți este să se contrazică în fața copilului, mai ales dacă se contrazic în privința acestuia. Este foarte important ca imediat după venirea pe lume a unui copil, părinții să cadă de comun acord asupra modului cum îl vor educa, asupra valorilor pe care doresc să i le insufle, lucrurilor care îi vor fi interzise sau permise și asupra comportamentelor care nu îi vor tolerate. Trebuie să facă acest lucru, pentru a nu se vedea mai târziu puși în situația de-a se contrazice în fața celui mic, deoarece în felul acesta își vor știrbi unul altuia autoritatea.

Mie mi s-a mai întâmplat ca atunci când soțul meu o mustra/ certa pe Nereea, eu să intervin în favoarea ei. Asta din cauză că eu sunt mult mai îngăduitoare cu ea decât el și îi permit mai multe. Așa că atunci când o ceartă pentru un lucru pentru care eu n-aș certa-o, de multe ori nu prea stau pe gânduri și intervin spunându-i „Lasă-n pace fata, că n-a vrut!” sau „Las-o, n-o certa, că nu știa că n-are voie să…!” . Văzând că sunt de partea ei, Nereea repede sare cu gura la taică-su și-i zice „Lașă pace, fata!” sau „Am zis, nu ceta!”.

În felul acesta, nu numai că s-a obișnuit să fugă la mine să-i iau apărarea ori de câte ori cineva o mustră, dar mi-e teamă să nu înceapă să-l vadă pe tatăl ei cu ochi răi, ceea ce nu-mi doresc să se întâmple. Așa că este foarte important ca părinții să fie uniți și să acționeze amândoi după aceleași reguli: să și certe amândoi copilul atunci când este cazul, dar să-l și iubească și laude la fel de mult. Cel mic trebuie să știe că atunci când greșește, va fi certat de către amândoi părinții, nu supus unui proces în care unul dintre părinți joacă rolul acuzării, iar celălalt pe cel al avocatului apărării.

Și eu am să mă străduiesc să nu-mi mai contrazic soțul de față cu cea mică, chiar dacă nu voi fi de acord cu el. Îl voi lăsa să-i spună ce are de spus, după care, când vom fi doar noi doi, îi voi spune la rândul meu ce-aveam de spus. Oricum, e obligatoriu să cădem de comun acord asupra unei strategii de educare a copilului.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.