Numărul cazurilor de boală celiacă a crescut de 5-10 ori în ultimii ani

Numărului cazurilor de boală celiacă, a persoanelor intolerante la gluten, a crescut de 5-10 ori în ultimii ani, au anunțat medicii prezenți, marți, la caravana „România fără gluten”, din Cluj-Napoca. Afecțiunea poate deveni gravă dacă pacientul nu ține o dietă strictă, fără gluten.

Alina Popp, pediatru gastroenterolog la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului București, a declarat, marți, la Cluj-Napoca, la caravana „România fără gluten”, că la copii boala celiacă se manifestă prin anemie severă, o statură foarte mică sau apariția unor fracturi dese.

„Intoleranța la gluten de tip autoimun, boala celiacă, este o afecțiune serioasă și poate deveni gravă dacă pacientul nu ține o dietă strictă fără gluten. Complicațiile sunt variate și pot afecta foarte multe dintre organe – putem avea o tulburare a metabolismului osos, osteoporoză, putem avea o tulburare de fertilitate, depresivă sau neurologică sau tulburare hepatică. La copii ne putem confrunta cu anemie severă care nu se rezolvă cu tratamentul obișnuit sau cu o statură foarte mică, un copil cu boală celiacă fiind cel mai mic din clasă deși este bine hrănit și îngrijit, sau face des fracturi. Numărul pacienților cu boală celiacă a crescut în România de 5 – 10 ori față de ceea ce era în urmă cu 10 ani, din cauza creșterii ratei de diagnostic, secretul fiind identificarea acestei boli, dar și a creșterii bolilor…

Continuarea Aici

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.