O cavitate gigantica descoperita sub Antartica.

Golul, de proportii foarte mari, se intinde sub Antartica de Vest, si are o adancime de 300 de metri si este localizata chiar la baza Ghetarului Thwaites, care este considerat cel mai periculos ghetar din lume.

Candva, acea cavitate masiva era plina cu gheata, care este estimata la aproximativ, 14 miliarde de tone care s-a topit din cauza incalzirii rapide a climei, cea mai mare pierdere a volumului de gheata avand loc chiar in ultimii trei ani.

Prezenta acestui gol imans sub ghetar va accentua topirea lui, pentruca astfel pot patrunde mai repede si mai multa apa si caldura in subteran.

Din aceasta cauza, ghetarul s-ar putea desprinde complet din locul incare se afla. Asta va insemna dislocarea sitopirea rapida a unei cantitati uriase de gheata, avand in vedere ca suprafata lui este de 5.000 de km. patrati.

Cu ajutorul unor sateliti NASA, dotati cu radare care au penetrat gheata, certatatorii geologi au descoperit ca Ghetarul Thwaites nu este fixat de calota de gheata din subteran.

Astfel, Ghetarul Thwaites este responsabil la ora actuala cu 4% din cresterea nivelului marilor. Daca gheata se topeste complet, nivalul oceanelor ar creste cu aproximativ 65 cm.

Cavitatea de proportii gigantice a speriat pe cercetatori care atrag atentia unui pericol iminent.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.