O tulpină a virusului gripei porcine care prezintă toate caracteristicile necesare pentru a provoca o viitoare pandemie

In revista stiintifica americana Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), s-a publicat un studiu, cum ca oamenii de stiinta au descoperit, in China, o tulpina a virusului gripei porcine care prezinta toate caracteristicile necesare pentru a provoca o viitoare pandemie, informeaza AFP.

Acest virus se numeste G4 si descinde genetic din tulpina H1N1 aflata la originea unei pandemii in 2009. Iar cercetatori de la universitati chineze si de la Centrul pentru prevenirea si controlul bolilor din China, au precizat ca „Poseda toate trasaturile esentiale care arata o inalta adaptabilitate pentru infectarea oamenilor”.

Astfel, cercetarea prezentata este una voluminoasa: din 2011 pana in 2018, 30.000 de prelevari nazale au fost realizate pe porci in abatoare din 10 provincii chineze si intr-un spital veterinar, fapt care a permis izolarea unui numar de 179 de tulpini ale virusului gripei porcine. Cele mai multe apartineau unei noi varietati, care a devenit predominanta la porci incepand din 2016.

Mai apoi, cercetatorii au realizat diverse experimente in laborator pe dihori, animale utilizate foarte des in cercetarile asupra gripei, intrucat simptomele lor sunt comparabile cu cele ale oamenilor: aceste animale prezinta febra, tusesc si stranuta.

Expertii au observat ca acest virus numit G4 era cel mai infectios, se inmultea in celulele umane si provoca la dihori simptome mai grave decat alte tulpini virale. In plus, potrivit testelor in vitro, imunitatea obtinuta dupa…

Continuarea Aici

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.