Pe termen scurt, stresul poate fi benefic; pe termen lung, apare cronicizarea în opinia psihiatrului Petronela Nichita

Dintre bolile psihiatrice acuale, stresul este o reacţie naturală a corpului, fizică şi psihică, la experienţe negative şi pozitive, deopotrivă, şi totodată reprezintă modul în care creierul şi corpul răspund la solicitări, explică medicul Petronela Nechita, de la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi, potrivit căreia, pe termen scurt, stresul poate fi benefic, ajutându-ne să facem faţă situaţiilor dificile, însă pe termen lung apare cronicizarea.

În prezent, orice provocare precum performanţa la locul de muncă sau la şcoală, o schimbare semnificativă a vieţii sau un eveniment traumatic poate fi stresantă.

„Pe termen scurt, stresul poate fi benefic pentru sănătatea şi siguranţa noastră, ajutându-ne să facem faţă situaţiilor dificile. Multe persoane spun că lucrează mai bine în condiţii de stres. Pe termen lung apare, însă, cronicizarea, iar stresul atinge un nivel care determină pierderea controlului, teamă şi anxietate. Când devine cronic, stresul poate cauza o multitudine de simptome, afecţiuni şi dezechilibre la toate nivelurile: fizic, mental şi emoţional”, a declarat pentru AGERPRES Petronela Nechita.

Când se ajunge la stresul cronic poate distruge sănătatea: afectează în egală măsură sistemul nervos central, cardiac, respirator, endocrin, imunitar, digestiv, muscular şi reproducător.

„Este extrem de important să acordăm atenţie modului în care ne ocupăm de factorii de stres minori şi majori,…

Continuarea Aici

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.