Poluarea cu plastic, din ce în ce mai mare, la nivel mondial

Plasticul, devenit ubicuu în doar câteva decenii, a revoluţionat majoritatea domeniilor de activitate, a uşurat traiul oamenilor şi a transformat epoca modernă într-o măsură atât de mare încât astăzi nu ne mai putem imagina viaţa fără el. Însă această binecuvântare şi-a arătat în scurt timp latura întunecată, deşeurile plastice constituind în prezent unul dintre cele mai îngrijorătoare tipuri de poluare la nivel mondial.

Oamenii de ştiinţă estimează că peste 8,3 miliarde de tone de plastic au fost produse de la începutul anilor ’50, iar în fiecare an sunt aruncate circa 300 de milioane de tone de deşeuri plastice, mare parte dintre acestea ajungând în mediul înconjurător, în special în cursurile de apă şi ulterior în ocean, potrivit Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

Doar 9% din deşeurile plastice produse până în prezent au fost reciclate, iar dacă tendinţele actuale continuă – în special în condiţiile în care jumătate din cantitatea produsă vreodată a fost realizată în ultimii 15 ani, potrivit National Geographic – oceanele lumii ar putea conţine mai mult plastic decât peşte până în anul 2050, atrage atenţia UNEP pe unenvironment.org.

În cazul în care obiectele din plastic nu sunt reciclate şi indiferent de modul în care au fost utilizate – fie că au fost folosite câteva decenii sau doar câteva minute – după ce sunt aruncate pot persista în mediul înconjurător chiar şi…

Continuarea Aici

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.