Programul privind iluminatul ecologic stradal

In acest an, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) va lansa  prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), un program destinat iluminatului ecologic în oraşele şi comunele din România, iar bugetul alocat se ridică la 384 milioane de lei.

Programul destinat iluminatului public ecologic este multianual şi cu ajutorul acestuia localităţile din România vor putea înlocui cu corpuri de iluminat cu LED corpurile de iluminat cu consum ridicat de energie electrică. Totodată, administraţiile vor putea achiziţiona şi sisteme de dimming/telegestiune, care permit reglarea fluxului luminos, spune ministerul de resort.

Astfel, localităţile cu până la 4.000 de locuitori pot primi maxim 500.000 de lei pentru un proiect, în timp ce în cazul celor cu peste 4.000 de locuitori pot accesa prin AFM suma de un milion de lei.

Procedura de consultare publică a ghidului de finanţare pentru acest program s-a finalizat, dar urmează etapa analizei şi preluării observaţiilor primite. Ulterior, Ghidul va fi aprobat prin Ordin de ministru şi publicat în Monitorul Oficial al României, precizează Ministerul Mediului, pe pagina oficială de Facebook.

„Programul de iluminat public stradal va reduce cu până la 40% consumul de energie electrică din fiecare oraş din România. În acest fel, dincolo de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, vom obţine şi o scădere consistentă a facturii locale şi naţionale la electricitate. Iluminatul public din…

Continuarea Aici

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.