Puls normal la femei și la bărbați în funcție de vârstă

Pulsul normal variază atât în funcție de vârstă, cât și în funcție de sex. Femeile și copiii au puls puțin mai mare decât bărbații.
Nu suntem conștienți de puls și nici nu prea ne gândim la el decât dacă avem palpitații sau dacă devine neregulat. Abia atunci începem să ne punem problema că am putea avea probleme cu inima.
Sunt foarte mulți factori care influențează pulsul și este știut că acesta diferă de la un organism la altul, pentru că fiecare om este construit puțin diferit.
Pulsul reprezintă numărul de bătăi ale inimii într-un minut. Atunci când ești în repaos, valoarea lui este mai scăzută, iar atunci când faci efort, ea crește, pentru că trebuie transportat mai mult oxigen prin corp, așa că inima trebuie să „muncească” mai mult.

Pulsul normal pentru adulți este cuprins în general între 60-100 bătăi pe minute. În stare de repaos, el ar trebui să fie între 60 și 80 la femei și 50-70 la bărbați. Valorile nu sunt fixe și depind de mulți factori care pot influența pulsul: medicamente, anemie, probleme cu tiroidă, răceli, consum excesiv de cofeină etc. Copiii au, în general, pulsul puțin mai mare decât adulții.

Odată ce înaintăm în vârstă, inimile devin tot mai slabe și pulsul maxim suportat scade, motiv pentru care nu mai putem face același efort la 60 de ani ca la 20 de ani. Pulsul maxim mai poate fi determinat și prin exerciții fizice graduale.

Este o regulă de bază a slăbitului sănătos și a menținerii unei inimi sănătoase și „fortoase,”și
exercițiile intense nu ar trebui făcute întâmplător, ci ar trebui mereu luat pulsul și ajustat efortul fizic la acesta, pentru a obține beneficii maxime.

Pulsul se poate accelera din cauza stresului, a supărării, a deshidratării sau a epuizării. în astfel de condiții, este indicat să stai jos și să respiri adânc, pentru a reduce bătăile inimii.

Există o serie de boli care îți influențează pulsul. Aritmia, de exemplu, îți dereglează bătăile inimii, fie reducându-le, fie accelerându-le.

Atunci când ai peste 100 de bătăi ale inimii pe minut, înseamnă că ai tahicardie. Această afecțiune apare atunci când semnalele electrice din inimă apar anormal. Dacă inima îți bate cu 150 de bătăi pe minut, vorbim de tahicardie supraventriculară și trebuie să fii consulătată de un medic.

De cealaltă parte, bradicardia este o afecțiune care îți reduce bătăile inimii până la sub 60 pe minut, din cauză unul atac de cord sau a altor boli cardiovasculare.

Sursa: Divahair,ro

You might also like