România, pe primul loc la nivel European în ceea ce privește alimentația nesănătoasă

Mancarea nesănătoasă aduce mai multe victime decât alte vicii precum fumatul. Este ceea ce s-a descoperit în urma unui studiu finanțat de către Bill Gates, în zeci de țări, chiar și în România. Principala cauză a deceselor ce se află la noi în farfurie este sarea. Pentru a trăi o viață mai lungă și mult mai sănătoasă, trebuie să ne îmbunătățim dieta alimentară și să mâncăm mai multe nuci, semințe, fructe și legume dar și lactate proaspete. 11 milioane de oameni din lumea întreagă mor în fiecare an datorită unei alimentații complet neadecvate. Nu prea ne place să consumăm fructe și legume, dar în schimb ne place foarte mult sarea.

Sarea este una dintre marile amenințări din dieta noastră. Studiile efectuate ne arată că aproximativ trei milioane de oameni mor în fiecare an datorită excesului de sare. Aceasta este o substanță pe care o găsim în permanență în produsele semipreparate, în mâncarea de tip fast food dar și în alimentele de patiserie.

„Atât românii cât şi ceilalţi cetăţeni ai UE mor din cauza bolilor cardiovasculare, din cauza consumului în exces de sare, grăsimi şi a faptului că nu fac mişcare în mod adaptat”, a declarat Florin Bălănică, doctor specialist în nutriție

Conform studiilor, în ultimii 27 de ani, 20% dintre decesele premature ce au avut loc la nivel global, au fost cauzate din cauze unei alimentații nesănătoase.

Ei bine, se pare că alimentația necorespunzătoare ucide mai mulți oameni decât însuși fumatul.

Din 100 de mii de români, 150 mor în fiecare an datorită consumului foarte mare de sare. Specialiștii ne recomandă să consumăm între 2 și 3 grame de sare pe zi.

De asemenea, țara noastră se află și pe primul loc din Europa la mortalitate datorită bolilor cardiovasculare. Ca să trăim mult și sănătos, medicii ne spun să adoptăm o dietă zilnică pe bază de nuci și semințe, fructe și legume, lapte sau cereale integrale. De altfel, specialiștii ne sfătuiesc și să renunțăm la toate alimentele bogate în zahăr, grăsimi saturate sau bineînțeles, chimicale.

„Ce produse din comerţ conţin sare şi poate consumatorii nu ştiu? Păi ar fi laptele dulce, brânza telemea, mezelurile, alimentele procesate. Stilul nostru de viaţă nu este adaptat omului modern. Ce facem noi ca activităţi zilnice nu este concordant cu ce consumăm. O persoană care nu mănâncă corect şi ajunge obeză, se predispune la 13 forme de cancer”, a mai explicat Florin Bălănică, doctor specialist în nutriție.

Dacă ne raportăm la nivelul întregii lumi, cele mai multe decese ce se datorează alimentației nesănătoase au loc în Afganistan, China și India, iar cele mai puține în Israel, Franța și Spania.

Sursa: observator.tv

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.