România se află în vârful topul european al minorelor care rămân însărcinate

Fetele sub 18 ani care rămân însărcinate este deja un caz din ce în ce mai cunoscut la noi în țară. Acest fenomen al minorelor care devin mămici a devenit din ce în ce mai greu de controlat în România. Conform studiilor efectuate, țara noastră rămâne în continuare la nivelul de țară membră a Uniunii Europene care deține cele mai multe tinere sub 18 ani care au dat naștere altor copii. Un exemplu reprezentativ este în județul Harghita unde, în urmă cu un an, aproximativ 42 de mamici care doar ce născuseră, aveau vârstele sub cea a majoratului, cea mai mică dintre ele având doar 13 ani.

În Harghita numărul de mămici minore a scăzut față de anul 2017, însă, nu este o scădere apreciabilă.

Un alt exemplu este în Miercurea Ciuc. Aici statisticile arată că în urmă cu doi ani, fetele sub 18 ani care au dat naștere unor bebeluși la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc erau în jur de 47, iar anul trecut numărul acestora a scăzut la doar 42 de mămici minore.

Anul 2018 a avut un număr de 11 minore care la momentul la care au dat naștere aveau sub 15 ani, iar cea mai tânără mămică dintre acestea avea doar 13 ani.

În majoritatea cazurilor, după declarațiile medicilor, minorele erau destul de atașate de proprii copii. Astfel, în urma unor anchete mai amănunțite realizate în mod obligatoriu de către cei de la Protecția Copilului, de cele mai multe ori s-au găsit rezolvări pentru ca mama și bebelușul să rămână împreună, în ciuda vârstei fragede a mămicii.

Studiile arată că principala cauză a aceste probleme tot mai des întâlnite în România este lipsa educației sexuale din școli dar și din familii, dar și lipsa accesului la îngrijirile medicale de care tinerii au nevoie.

Sursa: observator.tv

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.