Ciupercile românești- o amintire frumoasă. Din lipsa subvențiilor ciupercăriile se închid rând pe rând

Românilor le plac ciupercile din ce în ce mai mult. Singura problemă este că au devenit tot mai greu de cultivat la noi în țară. Se pare că alimentele bogate în vitamine și proteine nu mai primesc subvenții de la statul român. S-au închis una după alta cele mai mari ferme de ciuperci. În toată țara mai există doar 10, care oricum nu fac față să acorde nivelul de producție de care au nevoie românii. Așadar, apelăm bineînțeles la ciupercile din import.

Un exemplu este la o fermă din Sâncraiu de Mureș unde propietarul mărturisește faptul că a depus foarte multă muncă fizică, psihică și mai ales financiară pentru a putea să-și țină afacerea în picioare. Asta deoarece nu a mai primit nici o subvenție de 10 ani.

Ministerul Agriculturii oferea pentru fiecare kilogram vândut câte 80 de bani. Astfel, fermele s-au închis una după alta. Mai sunt 10 ciupercării importante în toată țara din 100 câte erau în urmă cu ceva ani. De asemenea și soiurile cultivate sunt tot mai puține.

Ciupercile românești costă în piețe și în magazine între 4 și 12 lei pe kilogram, dar sunt slabe șanse să fie prea populate.

Jumătate din procentul de ciuperci pe care noi le consumăm sunt aduse din alte țări precum Polonia și Ungaria. Sunt foarte căutate în ultima vreme și ciupercile Shiitake care este o specie provenită din Japonia, dar și ciupercile „urechi de lemn” care sunt niște delicatese în preparatele asiatice.

În această perioadă, ciupercile sunt foarte căutate de românii care țin post. Le folosesc în supe creme, ciulama sau simple tocănițe. Este demonstrat că ciupercile sunt extrem de bune pentru creier. Funcțiile cognitive sunt îmbunătățite, arată un studiu. De asemenea, riscul pierderii de memorie este mult mai mic în special la persoanele în vârstă care consmă aproximativ 300 de grame de ciuperci pe săptămână, echivalentul a două porții.

„Vorbim, în special, de oligoelemente, minereale care se găsesc de obicei în cantităţi foarte mici în dieta noastră, antioxidanţi, vitamine din grupul B, proteine” a declarat un nutriționist.

Cu toate acestea, ciupercile nu trebuie gătite pe grătar. Din cauza căldurii excesive, acestea își pierd din proprietăți.

Sursa: observator.tv

 

 

 

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.