Hepatita C – boala extrem de gravă, adesea asociată cu oboseala

De multe ori este confundată cu oboseala cronică. Hepatita C rămâne în continuare una dintre bolile nedepistate în țara noastră, cu toate că sute de mii de persoane se luptă cu ea.

Hepatita C este cauzată de infecția cu virusul HCV, ce este transmis prin contact direct cu fluidele infectate. Contaminarea se  petrece în urma contactului sexual neprotejat sau a refolosirii seringilor. Boala degradează în timp funcțiile ficatului, ceea ce poate duce la apariția cirozei, a insuficienței hepatice sau a cancerului.

Se presupune că în România sunt 600.000 de oameni infectați cu virusul C, însă numai 15% dintre aceștia sunt depistați. Cei care încă nu au aflat, împrăștie mai departe virusul, fără să știe.

În majoritatea cazurilor, hepatita C este greu de depistat în primele săptămâni de la contaminare. Acesta lucru se petrece, de cele mai multe ori, în faza avansată a bolii, chiar și după câțiva ani.

„Peste 80% nu au nici cel mai mic simptom. Poate sunt puţin obosiţi, dar dau vina pe slujbă. După urmează o perioadă de latenţă, în care virusul lucrează, îşi face treaba. Această perioadă poate dura şi 30 de ani”, afirmă medicul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Balş.

Principalele semnale ale acestei boli sunt oboseala accentuată, amețeala, febra, lipsa apetitului, durerea în zona abdominală, icterul (îngălbenirea pielii sau a albului ochilor). În aceste cazuri, este recomandat să mergi de…

Continuarea Aici

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.