Secretul pentru salvarea coralilor

Marea Barieră de Corali din Australia este amenințată din cauza schimbărilor climatice, dar oamenii de știință israelieni par să fi descoperit secretul pentru perpetuarea recifelor.

Speranța lor stă în coralii din Marea Roșie, care par foarte rezistenți în pofida faptului că apă devine tot mai caldă și tot mai acidă, iar specialiștii îi studiază și speră să găsească soluțîi pentru a-i salva și pe ceilalți.

În timp ce reciful din Australia se “albeşte” pe zi ce trece, adică nu mai rămâne din el decât scheletul, coralii din golful Aqaba din Marea Roșie fac față cu brio încălzirii apei.

Maoz Fine, cercetător: “I-am expus la condiţii de “albire”, adică temperaturi cu un grad sau două mai mari decât temperaturile maxime din timpul verii. Nu a existat decolorare, iar organismele simbiotice au reacţionat bine, aşa că am continuat. Am ridicat temperatura cu 3, 4, 5 grade… şi abia la 5-6 grade peste maximele verii, au prezentat semne de stres şi albire.”

Moartea recifelor este un fenomen cu implicaţii dezastruoase şi pentru milioane de oameni care trăiesc din pescuit sau turism, locuiesc pe insule de corali său depind de “protecţia” pe care aceştia o asigura în fața eroziunii din zonele de coastă.

Jessica Bellworthy, studentă: “Se estimează că, în întreaga lume, 500 de milioane de oameni depind de existenţa recifelor de corali. Fără ele, se pierd surse de venit, de hrană, mijloace de trăi şi locuinţe.”

Jumătate din coralii care populau mările la începutul secolului XX au murit. Aşa că observaţia aduce o rază de speranţa celor preocupaţi de perpetuarea acestor minuni ale naturii. Rezistență celor din Marea Roșie este, se pare, legată de un proces de selecţie naturală care s-a produs acum 18 mii de ani. La finalul erei glaciare, coralii au migrat spre partea de sud a mării, unde temperaturile erau extrem de ridicate. Au rezistat şi au ajuns la maturitate doar cei mai “puternici” dintre ei.

Cercetător: “Pentru a supravieţui temperaturilor extrem de ridicate din sudul Mării Roşii, au fost supuşi unui proces de selecţie naturală, căruia i-au supravieţuit coralii rezistenţi la căldură. Cei pe care îi vedem aici, acum, sunt urmaşii celor care au supravieţuit acelui proces de selecţie.”

Pescuitul excesiv, poluarea și comerțul cu bijuterii din acest material, dar mai ales încălzirea globală sunt câteva cauze ce duce la amenințarea recifelor de corali.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.