Polul Nord magnetic al Pamantului se deplaseaza

Polul Nord geografic al Pamantului este fix, dar polul Nord magnetic a migrat usor inca din anul 1831, cand a fost masurat prima data, de-a lungul arhipelagului arctic canadian spre Rusia.

Si pentru ca deplasarea s-a accelerat in ultimii ani, cu aproximariv 55 de kilometri pe an, ii forteaza pe oamenii de stiinta sa actualizeze Modelul Magnetic Mondial, care este folosit de sistemele de navigare civile, de armatele britanica si americana, cu un an mai inainte de termen.

”Din cauza variatiilor neplanificate in regiunea arctica, cercetatorii au lansat un nou model care sa reprezinte mai exact schimbarea campului magnetic intre 2015 si prezent,”a transmis luni National Centers for Environmental Information de la National Oceanic and Atmospheric Administration.

Acest Model, comandat de agentiile americana si britanica, este innoit la fiecare cinci ani, si va asigura o navigare sigura pentru aplicatiile militare, operatiuni de cautare si salvare si linii aeriene comerciale .

Schimbarile vor fi limitate la latitudini de peste 55 de grade. ”Pentru cei mai multi utilizatori aflati sub 55 de grade nord nu exista o diferenta reala”, a declarat pentru CNN Ciaran Beggan, geofizician la British Geological Survay, care realizeaza harta pentru NOAA.

Multumita ”unei mari cantitati de informatii venite din satelit”, oamenii de stiinta au remarcat schimbarea in 2018, care arata ca polul s-a mutat mai mult dincolo de zona anticipata, a mai spus Beggen.

Ciaran Beggan a explicat ca acest fapt este cauzat de procese din interiorul planetei. Campul magnetic al Pamantului este creat in materialul lichid al miezului sau, format din fier si nichel.

Geofizicianul a precizat ca nu exista motive de ingrijorare: ”Este un comportament obisnuit, in termeni istorici, insa la scara geografica nu este obisnuit. Campul magnetic se schimba continuu, dar asta se intampla partial din cauza comportamentului sau natural ”.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.