Trucuri pentru amenajarea curții în stil rustic

Dacă ai nostalgia copilăriei la țară, alături de bunici, în natură și aer curat, poți să recreezi o parte din acea atmosferă intimă și primitoare chiar la tine în curte. Indiferent cât de mare este grădina pe care o ai, o poți transforma într-un spațiu perfect de relaxare dacă o vei amenaja în stil rustic. Acesta este un stil care pune accentul pe elemente naturale și tradiționale, amenajarea fiind ușor de realizat. Iată ce trucuri simple poți folosi și tu, dacă vrei să obții o curte decorată în stil rustic.

Amenajează câteva alei și terase

Primul pas pe care trebuie să-l faci este pavarea aleilor, terasei și locului pentru grătar sau pentru bucătăria de vară. Este foarte important să ții cont de specificul stilului rustic: aleile trebuie să aibă forme neregulate, curbate, cât mai naturale. 

Evită pe cât posibil formele geometrice și alege pavele în culori naturale, pământii. Te poți inspira din diferite modele de alei din curte, iar recomandarea noastră este să folosești pavele din beton vibropresat, deoarece sunt disponibile într-o gamă variată de forme și culori.

Construiește un grătar sau un focar

Grătarul, bucătăria de vară sau focarul în care poți aprinde un foc de tabără sunt elemente rustice care nu pot lipsi din curtea ta, dacă spațiul îți permite. Le poți amenaja tot cu ajutorul pavelele din beton și îți recomandăm să alegi o culoare cât mai naturală: granit, alb, crem, maro sau café.

Folosește cât mai multe materiale naturale

În stilul de amenajare rustic, materialele sunt o completare a naturii din jur, de aceea trebuie să folosește piatră naturală și lemn pentru a completa aleile și terasele. Inclusiv ghivecele sau jardinierele pentru flori pot fi construite din aceste materiale, care sunt și foarte rezistente. Lemnul, ca să se comporte bine în mediul exterior, trebuie să fie tratat cu uleiuri speciale.

Accesoriile pot include pături de lână, covoare din blană sau imitație de blană, obiecte din lemn sau răchită, din nuiele împletite, flori sau frunze uscate, conuri de brad sau cutii decorative. Nu uita nici de aranjamentele florale, care trebuie să fie cât mai colorate! Toate aceste detalii vor crea un spațiu ideal pentru relaxare în sânul naturii. Desigur, obiectele țărănești, vechi sau noi, nu pot să lipsească din decor.

Amenajează un curs de apă sau terasează grădina

Ideal ar fi să amenajezi, tot cu ajutorul pavelelor, o curgere de apă, care să-ți amintească de pârâul care trecea prin curtea bunicilor. Într-adevăr, investiția este destul de mare, dar merită efortul. 

O altă soluție de amenajare o reprezintă terasarea curții, pentru a obține diferențe de nivel chiar dacă grădina ta nu este în pantă. Terasarea este recomandată mai ales dacă ai o curte de dimensiuni mai modeste, pentru că te ajută să valorifici mai bine spațiul. Pentru un aspect cât mai natural, poți adăuga câteva grămezi de bolovani cu rol decorativ, ca să construiești astfel un munte în miniatură.

Plantează conifere și flori specifice zonelor montane

La final, după ce ai amenajat zonele cu pavaje, este momentul să te ocupi și de vegetația din grădină. Și aici totul trebuie să fie cât mai natural. Poți planta specii de flori care sunt rezistente, ușor de întreținut și pe care cu siguranță le vei regăsi în curțile caselor de la țară: echinaceea, floarea de cosmos, garofița, Suzana cu ochi negri, brumărele. 

De asemenea, ar fi bine să existe în grădină și câțiva brazi sau alte specii de conifere, dar copacii trebuie amplasați în așa fel încât să nu țină umbră florilor. Dacă spațiul îți permite, poți să plantezi și câteva tufe de zmeură sau mure, pentru ca grădina ta să pară cu adevărat ca desprinsă dintr-o poiană de munte.

Prin urmare, dacă vrei să-ți amenajezi curtea în stil rustic, te poți inspira din ideile prezentate în acest articol. Sunt foarte ușor de aplicat, iar efectul este garantat.

You might also like