Un simplu test de sânge ar putea dezvălui ritmul personal de îmbătrânire

Prin analiza unor proteine specifice din plasma sanguină s-ar putea afla informaţii importante referitoare la starea de sănătate a unei persoane şi la ritmul de îmbătrânire al acesteia, conform unui studiu realizat în Statele Unite şi citat vineri de UPI.

O echipă de cercetători americani a analizat eşantioane de plasmă sanguină prelevate de la peste 4.200 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 95 de ani şi a identificat o asociere între 373 proteine şi îmbătrânire.

„Se cunoaşte de mult timp că evaluarea anumitor proteine din sânge poate oferi informaţii cu privire la starea de sănătate a unei persoane – lipoproteine pentru sănătatea cardiovasculară, de exemplu”, a explicat autorul principal al studiului, Tony Wyss-Coray. ”Dar nu s-a consemnat faptul că numeroase niveluri diferite de proteine – aproximativ o treime dintre cele analizate – se modifică în mod considerabil odată cu înaintarea în vârstă”, a adăugat specialistul, codirector al Centrului pentru Cercetarea Bolii Alzheimer de la Universitatea Stanford din California, într-un comunicat de presă emis de instituţie.

”Proteinele sunt caii de povară ai celulelor corpului, iar atunci când nivelurile lor relative suferă modificări substanţiale, înseamnă că şi tu te-ai schimbat”, a indicat Wyss-Coray. ”Analiza a mii (de proteine) din plasmă oferă o imagine a ceea ce se întâmplă în tot corpul”, a adăugat cercetătorul.

Concluziile sugerează că…

Continuarea Aici

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.