Ziua Ștafetei” a debutat pentru cei 4.743 de copii și tineri care iau locul adulților pentru o zi și încearcă profesia la care doar visau

În perioada 12-23 noiembrie 2018, pentru a marca Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor, 4.743 de copii participă la cea de-a VII-a ediție a campaniei „Ziua Ștafetei”, o campanie-eveniment inițiată de către Fundația Terre des hommes Elveția și implementată la nivel național. În cadrul acestei campanii adulții predau ştafeta propriilor meserii unor copii și tineri dornici să le înveţe. Cele mai râvnite meserii ale copiilor înscriși sunt: polițist (16%), medic (15%), cadru didactic (15%), programator IT (7%). Cele mai multe înscrieri au venit din București (8,5%), Bistrița Năsăud (7,8%), Bacău (7,4%) și Iași (7,2%).

Drepturile copiilor și tinerilor de a participa la luarea deciziilor în ceea ce le privește viitorul, de a-și exprima propriile opinii și de a fi ascultați de către adulți sunt câteva dintre drepturile lor fundamentale, recunoscute la nivel internațional prin Convenția ONU cu privire la drepturile copiilor, semnată în 20 noiembrie 1989 și ratificată în România prin Legea nr. 18/1990, la 28 septembrie 1990.

„Participarea copiilor și tinerilor la viața comunității trebuie să devină o prioritate deoarece ei formează generația de mâine, iar societatea pe care o construim azi va fi realitatea lor de mai târziu. Ziua Ștafetei e menită să readucă în atenția adulților responsabilitatea pe care o au atunci când iau decizii care au impact asupra copiilor, afirmă Kirsten Theuns, reprezentanta Delegației Est Europene a Fundației Terre des hommes.

În semn de recunoaștere a acestor drepturi, în luna noiembrie a fiecărui an (începând din 2012), Fundația Terre des hommes desfășoară campania “Ziua Ștafetei – Acum decid eu!” (www.ziuastafetei.ro) prin care copii și tineri din întreaga țară sunt sprijiniți de adulți să-și afirme aspirațiile pentru viitor și să încerce, pentru o zi, profesiile la care visează….. scrie Jurnalul National

Citeste continuarea aici

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.